/Dette intervjuet er tidligere publisert i bladet Misjonsringen./
Linda vil være misjonær i Kenya – livet ut
Allerede da hun var fem år gammel fikk Linda Abildsten Gisnås et kall om å reise til Afrika som misjonær. I dag driver hun og mannen Stig Ove organisasjonen Swahili Coast Mission langs kysten av Kenya i et området som heter Kilifi.
Opprinnelig kommer Linda fra Oppdal i Trøndelag. Sammen med ektemannen Stig Ove fra Mo i Rana flyttet hun til Kenya for åtte år siden. De aller fleste misjonærer reiser ut i en eller flere perioder. Linda og Stig Ove er ikke som alle andre. De ønsker å bo i Kenya og jobbe på Swahilikysten som misjonærer resten av livet.
– Jeg har nok alltid vært litt spesiell på en del områder. Da de fleste andre drømte om å vokse opp til et A4 liv med stødig jobb og familieliv, og å slå seg til ro på ett sted, kjente jeg panikken bre seg i kroppen min. Det var skrekken! Å bosette meg for «alltid» et sted, med samme jobben år etter år… Jeg var livredd for at det skulle hende meg.
Siden jeg var fem år gammel, har jeg drømt om å bo i Afrika og hjelpe gatebarn og drive barnehjem.
Pappa har fortalt at da jeg var fem-seks år gammel og det gikk reklamer for hjelpeorganisasjoner om afrikanske barn med oppsvulma mager, sto jeg foran tvskjermen og gråt og sa «pappa, når jeg blir stor, skal jeg reise ned og hjelpe de.» Jeg husker også at hver kveld da jeg ba kveldsbønn med mamma, måtte vi huske på å be for alle de stakkars barna i Afrika som ikke hadde mat eller noe sted å sove, skriver Linda på bloggen sin, mammalinda.org.
Da hun og Stig Ove reiste ut dro de på egenhånd med egne sparepenger og et kall fra Gud. – Vi startet arbeidet uten noen formell støtte, men etter hvert som arbeidet vokste, har vi fått flere vennemenigheter som støtter oss økonomisk. I tillegg har vi koblet oss på Pinsemisjonen. Disse menighetene står sammen med oss, både i bønn og økonomisk, og de har fulgt oss på veien siden vi startet misjonen, forteller Linda.
Da de kom til Kilifi startet de boktavelig talt fra ingenting.
– Vi begynte ved å gå til søppelfyllinga for å besøke de hjemløse, dele ut mat, og vise dem omsorg. Dette var starten på vårt arbeid her. I dag har vi bygd opp en misjonsbase, hvor vi driver et skolefadderprogram, en menighet, og lever i nær relasjon med de lokale i vår landsby. Gjennom dette disippelgjør og veileder vi de lokale, og bygger relasjoner som er kjernen i vårt arbeid.
Under Neema Collective har vi også etablert flere prosjekter, inkludert en sygruppe, en ridestall, en kafé, og snart en butikk. I tillegg driver vi ulike empowerment-programmer og skoleprosjekter. Arbeidet har virkelig vokst, og vi er dypt takknemlige for hvordan Gud har ledet oss gjennom hver fase, forteller Linda.
Misjonsstasjonen deres heter Mahanaim Mission og startet med at Linda og mannen kjøpte en tomt på 28 mål i bushen. I nærheten lå den fattige landsbyen Nzombere, hvor mange knapt hadde sett hvite før de kom.
– Hva er den største forskjellen mellom norsk og kenyansk kultur?
– Kulturen der vi bor er veldig særegen og ikke helt representativ for den generelle kenyanske kulturen. Vi bor i en primitiv landsdel hvor røttene til både islam og tradisjonell religion står sterkt. Dette påvirker hvordan folk lever, tenker og samhandler. I motsetning til den mer sekulære og tidsorienterte kulturen i Norge, er fellesskap og familie sentrale verdier her. Her er det vanlig at man spontant går på besøk til naboene, setter seg ned og skravler i flere timer, uten å se på klokken. Det er en dyp verdi i å være til stede for hverandre, noe som ofte er gått tapt i en travel vestlig kultur. Denne evnen til å prioritere relasjoner fremfor tid og oppgaver er noe som gjør kulturen her unik og annerledes, men også utfordrende å jobbe i! forteller Linda til Misjonsringen.
– Kan folk komme og arbeide hos dere som frivillige?
– Ja, vi tar imot frivillige som ønsker å bidra til arbeidet her. Vi har hatt flere frivillige som har bidratt med alt fra praktisk arbeid til å veilede og støtte lokale prosjekter. Det er alltid plass til flere hender og hjerter som vil være med. Mer informasjon finner du på nettsiden vår, www.swahilicoastmission.com.
Linda og Stig Ove bruker mange informasjonsflater for å nå ut med nyheter fra misjonen. Du finner spennende informasjon fra arbeidet deres både på bloggen til Linda, på Facebook, Instagram og Snapchat. I tillegg har ekteparet laget en egen podkastserie som du finner på Spotify.
– Kan du fortelle om en gang du fikk bønnesvar, som du er sikker på ikke var tilfeldigheter, men at det var Gud som grep inn?
– Det har vært mange ganger vi har opplevd at Gud har grepet inn akkurat i rett øyeblikk. Ofte har vi stått overfor økonomiske utfordringer eller vært i situasjoner hvor vi har trengt hjelp, og gang på gang har vi sett hvordan Gud forsørger på mirakuløst vis. For eksempel, da vi skulle åpne en ny avdeling av Neema Collective og manglet midler, kom det uventede økonomiske bidrag akkurat når vi trengte det. Vi har også opplevd mange ganger å be for syke, og sett dem bli friske på måter som legene ikke kunne forklare. Disse bønnesvarene minner oss stadig på at Gud er med oss og ser til våre behov.
– Kan du merke når du blir bedt for?
– Absolutt. Det er mange ganger vi har stått i situasjoner som har vært vanskelige, men hvor vi plutselig har følt en sterk fred eller opplevd en vending til det bedre. Da vet vi at noen ber for oss hjemme i Norge, og det betyr så mye.
– Hvorfor er forbønn viktig?
– Forbønn kobler oss til Guds kraft og omsorg på en spesiell måte. Gjennom forbønn kan vi støtte hverandre i troen, be for beskyttelse, visdom og styrke til å utføre Guds vilje. Jeg har personlig erfart at forbønn har vært med å bære oss gjennom tøffe tider her i misjonsfeltet, sier Linda.
For tiden gleder hun seg til noe stort som snart skal skje.
– Vi er veldig nært å åpne et butikksenter i landsbyen vår, med både kafé og butikk! Dette kommer til å bety så mye for lokalsamfunnet, både med nye tjenester og arbeidsplasser, men også for å skape økonomisk vekst. Akkurat nå jobber vi med å fullføre menyen til kaféen, og det er en spennende tid, forteller misjonæren.
Selv om mye er skjedd allerede, er de fortsatt bare i begynnelsen av arbeidet de er kalt til.
– Vår visjon er stor. Den strekker seg fra kystlinjen fra sør i Somalia, gjennom Kenya og Tanzania, til nord i Mosambik. Vi ønsker å bekjempe fattigdom og bringe evangeliet om Jesus til hele denne kystlinjen, sier Linda.
Vil du være med å støtte arbeidet til Swahili Coast Mission? Da kan du bruke Vipps 106514 eller konto 4266.16.29619.